Elfogadóbb diákok – Mit tehet a pedagógus?

Ha megnövelnénk a diákok hajlandóságát a szabályok betartására, akkor etikusabbak lennének, nagyobb lenne az önbecsülésük, így másokat is jobban becsülnének és elfogadnának.

Egy önbecsüléssel rendelkező személy képes úgy gondolkodni, hogy nem teszek valamit a másik ellen, mert az nem lenne etikus, mivel ártana annak a másik személynek. Ez nem a legmagasabb szintű gondolkodás, mert e fölött lenne az, hogy az a minimum, hogy nem teszek mások ellen, hanem inkább segítem őket – és még ennél is van feljebb.

Egymás elfogadása, mint a békés emberi egymás mellett élés egy feltétele, alapvető szabály, de még ennek a betartásához is szabálytisztelő személyekre van szükség.

Így tehát két oldalról is oda juthatunk, hogy egymás elfogadásához szabálytisztelő diákokra van szükség. Olyanokra, akik nem csak ezt, hanem sok más értelmes szabályt is képesek betartani, mert ez a tartópillére az önbecsülésüknek.

A szabályok tisztelete így alapvető fontosságú abban, hogy diákok harmóniában működhessenek együtt más diákokkal és pedagógusokkal. A pedagógusok viszont naponta tapasztalják diákoknál a szabálytisztelet hiányát.

Az Elfogadóbb diákokért online tanfolyam lényeges elemei közül az első az, hogy a segítségével a pedagógus helyreállítsa a diákok szabálytiszteletét, a második pedig az, hogy tanít nekik néhány alapvető szabályt, ami segít nekik saját maguk és mások elfogadásában.

Ezért a következő fejezetben arról lesz szó, hogy hogyan állíthatja helyre a szabályok tiszteletét diákoknál, mert amíg nem tisztelik a szabályokat, majdnem felesleges nekik szabályokat tanítani.