Elfogadóbb diákok – Szabályok az elfogadáshoz

Nincsen szükség bonyolult szabályokra ahhoz, hogy a gyerekek könnyebben elfogadhassák egymást. A szükségesek között is vannak azonban olyanok, amelyek valakinek teljesen magától értetődők, míg másvalaki számára nem nyilvánvalóak.

Nézzünk egy extrém esetet!

Volt egy kislány egy osztályban, aki mellett senki sem akart ülni az osztályból, pedig kedves teremtés volt. Mivel nem mosakodott, rossz „illatok” voltak körülötte. Mondták is neki az osztálytársai, ami csak külön lelki fájdalom volt a számára. Mivel a tisztálkodás nem volt része az ő családja hétköznapjainak, ezért számára érthetetlen volt az osztálytársainak az elvárása. Végső soron a többiek szemében azonban ő maga akadályozta meg saját maga elfogadását.

Amikor megismerkedett azzal az alapvető szabállyal, hogy „Törődj magaddal!”, és ezen belül a tisztálkodás fontosságával, akkor utána teljesen megváltozott az élete.
Rendszeresen mosakodni kezdett, és hamarosan barátnői és padtársa is lett.

Léteznek azonban további fontos szabályok, amelyek megkönnyítik az egymással való együttműködést. Ezek között van, ami a szorgalomról szól, míg egy másik a tiszteletről, egy tovább pedig a gyakorlás fontosságát hangsúlyozza.

Hasonlóan fontos ez a szabály is: „Légy méltó a bizalomra!”, vagy az, hogy „Mutass jó példát!”

Nekünk felnőtteknek az ilyen szabályok nagy része természetes. A gyerekek azonban tanácstalanok lehetnek ismeretük hiányában. Ezért a Pedagógus az elfogadóbb diákokért tanfolyam második részében olyan óravázlatokkal ismerkedhetsz meg, amelyek ilyen egyszerű szabályokon keresztül képesek javítani a diákok egymással, a pedagógusokkal és szüleikkel való együttműködését.

Az óravázlatokhoz a foglalkozásokon is használható 6-7 perces videó klipek is rendelkezésedre állnak, melyeket egy DVD tartalmazza, amiből a tanfolyam befejezését követően kérhetsz egyet. A tanfolyam keretében most nem a 6-7 perces, hanem a rövid betekintést nyújtó 1-2 perces változatokkal találkozol majd.

A szabályokat Az Út a Boldogsághoz című könyvből válogattuk. Ez a könyv a Guinness Rekordok szerint a világ legtöbb nyelvre lefordított nem vallásos könyve. A nem vallásos nem azt jelenti, hogy vallásellenes. Ebben az esetben inkább azt jelenti, hogy mindegy, hogy milyen világnézetű valaki, mert a könyvben található szabályok annyira alapvetőek, hogy bármilyen pozitív erkölcsiségű nézettel párhuzamosak.