Elfogadóbb diákok – Szkeptikus diákok / IV. Más célt tűztek ki számára, és az nem esett egybe az övével

Amikor valakinek más célt tűznek ki, mint ami az övé, akkor az kissé magában foglalja az előző okot („Lebeszélték a céljairól”), de mivel nem egyszerűen csak lebeszélték a saját céljáról, ezért a kérdések másként hangoznak. Ahol szükséges, ott használj múlt időt.

  1. Olyan célt adtak neked, ami nem a te célod, hanem valaki másé?
  2. Kinek a célja az?
  3. Mit mond ő, hogy miért legyen az a célod?
  4. Mi a te célod? (vagy: Te mit szeretnél elérni?)
  5. Ki nem szeretné ezt? (vagy: Ki lenne szomorú, ha ezzel foglalkoznál?)
  6. Mit mondott ő, hogy miért nem szeretné ezt?
  7. Te mit szeretnél (vagy mit szerettél volna) ezzel a céllal?
  8. Térjetek vissza az 1. kérdésre mindaddig, amíg a gyerek rá nem ébred valamire azzal kapcsolatban, hogy az ő céljai fontosak, vagy hogy az ő céljai nem egyenlők azokkal, amiket mások adtak neki, vagy döntést hoz arról, hogy mégis fontos számára egy saját célja, ami helyett mást adtak neki. Akkor is hagyjátok abba, ha a gyerek közben felvidul, egy darabig így marad, de azután elunja a kérdéssort.

A 7. kérdés sokféleképpen hangozhat, például: „Mit szeretnél elérni ezzel a céllal?”, „Neked miért fontos ez a cél?”, „Ez a terved hogyan lenne jó neked?”

Van egy fontos dolog a cél szóval kapcsolatban. Néhány gyerek nem feltétlenül érti a jelentését, ezért jó, ha tisztázod vele, mielőtt kérdésekben vagy kérésekben használod. Azt is megteheted, hogy a cél szót más, a gyerekek által könnyebben érthető szóval vagy kifejezéssel helyettesíted, például: „terv”, „valami, amit el szernél érni”.

Agresszív és szkeptikus egyszerre?

Ne használd az előző technikákat, ha a szkeptikus gyerek egyben agresszív is, mert nála más „belépőre”, másféle kezdetre van szükség. Az agresszív gyerek is lehet szkeptikus, de az ő fő problémája teljesen más. Ha a szkeptikus gyereknél használható technikákkal kezdenéd vele, akkor a segítségedet csak arra használná, hogy még inkább igazat adjon magának, hogy miért van joga erőszakosnak lennie másokkal.