A Virágozz és Prosperálj Alapítvány Sajtóközleménye a 2020. évi Online Oktatás Pedagógus Konferencia eseményéről
Online Pedagógus Konferencia,  Sajtóközlemény

Sajtóközlemény 2020. augusztus 29.

Tanárok készültek fel egy esetleges újabb online oktatásra az Online Oktatás Pedagógus Konferencián 2020. augusztus 25-én. A téma különösen aktuális, hiszen a bár szeptemberben hagyományos módon kezdődik a tanév az iskolákban, jelenleg nem tudjuk biztosan, hogy későbbi hónapokban nem kerül-e sor mégis „home office” jellegű oktatásra.

Online Oktatás Technikák

Az előadások egy része az online oktatáshoz nyújtott technikai segítséget tanárok és tanítók számára, mert egy felmérés is megerősítette, hogy a tavaszi online oktatás során jellemzően ilyen problémáik adódtak:

Nehezen igazodtak el a diákokkal való kommunikációra alkalmas online felületek sokaságában. Nem volt egységesen használható online tudásanyag, amivel minden osztály tanagyaga kielégítően oktatható lett volna. „Akadályokba ütközött a házi feladat javítás és osztályozás.”

Ezért ezen a pedagógus konferencián informatikusoktól kaptak alapvető ismertetést a Google Classroom használatáról. Egy másik előadás címe ez volt: Az Online Kapcsolattartás Eszközei Gyakorlatiasan. Ennek keretében összehasonlító elemzést kaptak egyebek mellett a Zoom, a GoogleMeet és a Facebook előnyeiről és hátrányairól.

Diákok az órákon – Erkölcs és Etika

A tavaszi online oktatás időszakában komoly akadályt jelentett a pedagógusok egy részének, hogy nem minden diák kapcsolódott be az online órákba, feladatok elvégzésébe és osztályozásba. Közülük néhányan családjuk nehezebb anyagi helyzete miatt szorultak ki az oktatásból. Voltak azonban olyan diákok, akiknek minden lehetőségük meg lett volna, mégsem vettek részt az online oktatásban. A konferencia néhány előadása, például a működő etikai kódex online oktatáshoz, a diákok etikus hozzáállásához adott segítséget.

Néhány előadás téma: Diákok motivációja – Az első digitális tanagyag kisiskolásoknak – Csoportos feladatok és osztályozás távoktatásban – Így használd a „Google Classroom”-ot! – Működő etikai kódex kialakítása online oktatáshoz – Zoom, Google Meet, Facebook…, Előnyök és hátrányok – Hogyan tartsd egyben az osztályt osztályfőnöki és erkölcstan órákkal

Külföldi résztvevők

A szervező Virágozz és Prosperálj Alapítványnál is meglepődtek, hogy a résztvevő pedagógusok összetétele nem korlátozódott Magyarországra, így Románia, Szerbia és Szlovákia magyar lakta területeiről is voltak résztvevők, akik a következőképpen összegezték tapasztalataikat erről a pedagógus konferenciáról:

“Köszönöm az előadást, számomra nagyon érdekes téma volt.”

“Érdekes, tanulságos. ötletgazdag. Örülök, hogy itt lehetek.”

„Tetszett a problémák megoldására adott tippek, trükkök ötletek a gyakorlatban. Köszönöm a szuper összehasonlítást!”

A Virágozz és Prosperálj Alapítványnál közölték, hogy mivel az augusztus végi időpontban néhány iskolából már nem tudtak részt venni a konferencián, ezért megismétlik azt szeptember 19-én.

Még több pedagógus konferencia

Pedagógus Konferencia

Forrás: A Virágozz és Prosperálj Alapítvány sajtóközleménye